Meren, Elsleuken en Kalsterbos

 

Het gebied maakt deel uit van de vallei van de Kalsterloop en situeert zich tussen de Herseltse Langdonken in de provincie Antwerpen en de Molenheide in de provincie Vlaams Brabant. Natuurpunt heeft hier momenteel ongeveer 15 ha in beheer. De toponiemen Meren en Kalsterbos zijn afgeleid van de beken die door dit deel van de natte vallei lopen, nl. de Merenloop en de Kalsterloop. Dit uitgesproken nat gebied maakt eigenlijk deel uit van de Zuiderkempen met zijn zanderige ondergrond. Het ligt ook grotendeels in het vogel- en habitatrichtlijngebied en vormt samen met de Molenheide de corridor  tussen de grote eenheden natuur in de Demervallei en deze in vallei van de Kalsterloop. Op het terrein vinden we een moza├»ek van elsenbroekbossen, natte weilanden en turfputten met trilvenen. De bevolking uit de buurt mijdt nog steeds het gevaarlijke moerasgebied waaraan ze de kleurrijke namen als de Klotkuilen en het Boombos hebben gegeven. Vele eigenaars van buiten de regio hebben de meeste turfputten in het verleden laten uitgegraven tot vijvers om hun buitenverblijf in de natuur te sieren. Daardoor vinden we in het ganse gebied caravans, al dan niet verlaten, met de bijhorende koterij en afvalhopen.

De conservators zullen nog jaren opruimingswerk hebben om alle rommel uit dit rijke natuurgebied te verwijderen. Het beheer zal er op gericht zijn om de typische moerasflora meer levensruimte te geven.

Op enkele percelen en in de vele sloten vinden we nog mooie tapijtjes van waterviolier en wateraardbei.

 

Situering : Aarschot, deelgemeente Langdorp

 

Moeilijk toegankelijk terrein gelegen langs de noordkant van de Diepvenstraat tussen de manege, het Ruitershof en de camping, het Sparrenhof.

 

Conservator : Walter Weckhuysen, 0497 91 01 80 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.